Oznake

, , , ,

Na internetskoj stranici Porezne uprave navodno se nalazi sve što biste trebali znati o poreznom sustavu RH. Ako država od vas zahtijeva da striktno poštujete porezna pravila onda bi informiranje o tim pravilima trebalo biti besprijekorno, što znači u svakom trenu u potpunosti točno te formulirano na način koji svaki čovjek može razumijeti.

Ali nije tako.

Prošla su četiri mjesesa otkako je dio općina i gradova korigirao svoje stope prireza na dohodak međutim Porezna uprava do danas nije u cijelosti ažurirala taj podatak na svojoj internetskoj stranici.

Konkretno, prirez je povećan u Karlovcu (sa 12% na 14%), a među novim gradovima na listi, čiji stanovnici dosad nisu morali plaćati prirez, nalaze se Ogulin, Donja Stubica i Donji Kukuruzari. Promjene ovih podataka nisu vidljive na popisu Porezne uprave. Uz imena ovih gradova na popisu se nalaze stari podaci, ili se ne nalaze uopće – u slučaju spomenitih “novih” gradova i općina. Promjene poreznih stopa objavljene su u Narodnim Novinama br. 139/14, 146/14, 147/14 i 149/14, dakle još krajem 2014. godine.

Nemojte misliti da je ova primjedba sitničava. Naime, porezni prekršaji koji mogu nastati zbog nepoštivanja poreznih propisa, čak i kada su prouzrokovani krivom informacijom objavljenom na internetskoj stranici Porezne uprave, za sobom vuku vrlo ozbiljne sankcije za poreznog obveznika, kako poslodavca koji je dužan za radnika obračunavati i plaćati porez i prirez na dohodak, pa tako i za radnika kojeg će Porezna bez pardona nagaziti ukoliko poslodavac nije podmirio obveze prema državi.

Što očekujem od ovog teksta?
1. Da Porezna uprava ažurira popis stopa prireza na svojoj internetskoj stranici,
2. a možda i neki komentar kojim će se pokušati opravdati zašto to nije učinila pravovremeno, odnosno da kaže zašto je protekla četiri mjeseca stanovnike spomenutih gradova i općina dovodila u zabludu i tako izložila mogućnosti da dođu u prekršaj

Svako dobro,
vaš Kapitalac