Oznake

, ,

Pita Index svoje čitatelje u svojoj posljednjoj anketi.

Ja nisam.

S obzirom da država obvezuje roditelje da svoju djecu školuju (uglavnom u državnim školama) smatram da je nametanje novih obveza loše. Uvođenje uniforma opravdava se kroz želju da se smanje socijalne razlike i pojača duh zajedništva. S obzirom da socijalne razlike ne proizlaze iz nedostatka zajedništva i nošenja raznolike odjeće, već uglavnom zbog razlika u glavama ljudi (koje se onda odražavaju na sposobnost zadovoljavanja potreba drugih ljudi, a to se najbolje mjeri na tržištu), a što je određeno normalnom distribucijom, tako se problem nejednakosti neće riješiti nošenjem jednakih majica, pa ako želite – niti prisiljavanjem djece na obvezno školovanje. Socijalne razlike su uglavnom veće u neslobodnim državama svijeta, u koje logično spada i Hrvatska, jer je standard građana uvelike određen političkim utjecajem, pa je tako za većinu on nizak, a za političku elitu i njihove poslovne partnere iznimno visok. U slobodnijim državama svijeta, koje poštuju imovinska prava građana, slobodu izbora, i imaju slobodnije tržište, socijalne razlike su manje.

Dakle, ako već imamo jednu prisilu u ovoj priči (obvezno školovanje) onda uvođenje dodatne prisile predstavlja pogoršanje postojećeg stanja. Uvođenjem dodatne prisile smanjuje se razina osobne slobode građana, a povećava moć države kroz rast sustavne represije.

Dakako, kada moć države jača, a pada osobna sloboda građana tada se i javljaju kolektivistički ekstremi poput socijalizma ili fašizma (ili nekog mekog oblika istih). U ovom slučaju nalazim elemente fašizma. Naime, prosvjećeni tiranin iz priče, ravnatelj, kaže kako bi mu bilo drago da se taj projekt pokrene na nivou države jer bi se tu otvorilo i puno radnih mjesta. Ako je neka lokalna firma, koja je opskrbila školu iz priče polo majicama s ušivenim grbom škole, na svakoj zaradila po 90 kuna, hej zamislite samo kolika bi bila zarada tvrtke kada bi opskrbljivala majicama sve škole u državi! Bilo bi tu posla i za još neke tvrtke. Genijalac. Jedna lekcija iz ekonomije, o oportunitetnom trošku, bila bi dovoljna da shvati u što je zapravo zabrazdio.

Za ne povjerovati, Ministarstvo obrazovanja odgovorilo je mišljenjem kako bi ova stvar predstavljala dodatan trošak roditeljima, što je apsolutno točno. Trošak vidimo i u ravnateljevom biznis planu. Ministarstvo konstatira kako nošenje školskih uniformi nije posebno propisano (valjda nije zakonom propisano), nije u nadležnosti Ministarstva već to određuje svaka škola za sebe. Ja se iskreno nadam da će ova priča na tome i završiti.

Iako, zbog čestih priča o uniformama koje čujem u zadnje vrijeme, ali i Indexovog utjecaja bojim se da bi školske uniforme lako mogle postati stvarnost. Većinski indoktrinirano stanovništvo uvijek blagonaklono gleda na jačanje sustavne represije. To uostalom dokazuju i rezultati Indexove ankete u kojoj je u sat vremena čak 3414 od 4187 ispitanih (81,5%) odgovorilo pozitivno na ovaj prijedlog. Do kraja dana to bi se lako moglo pretvoriti u “stav naroda”, a vlast na to obratiti pozornost. I zato čuvajte svoje novčanike, ali bitnije od svega – svoju djecu od ovakvih ideja.

E da, ako ne znate što je to Cargo kult, naučite. Jer ovo je realno taj slučaj. Čini mi se da Hrvati misle kako će zbog uniforma njihova djeca postati slobodna, prosperitetna i pametna.

Svako dobro,
vaš Kapitalac