Oznake

, , , ,

Jučer i danas drama na slavonskim poljima. U pitanju je dakako eksploatacija “javnog dobra”. S jedne strane OPG koji obrađuje zemlju zadnje dvije godine, a s druge tvrtka koja navodno ima odluku o korištenju te iste zemlje. Oba tabora ratara smatraju kako imaju pravo na eksploataciju spornog zemljišta. Nakon što su se traktorima zaputili na lice mjesta nastao je show. Traktorski šah. Jedni blokiraju druge u nastojanju da preuzmu kontrolu nad zemljom.

OPG koji obrađuje zemlju zadnje dvije godine igra na kartu nekog pravila koje mu omogućuje da ukoliko posije novu kulturu na zemlji novi posjednik mora čekati narednih 6 mjeseci da stupi na posjed. Tvrtka s odlukom o korištenju te iste zemlje izgleda to želi spriječiti. U svemu zapravo uopće nije jasno tko ima kakav ugovor i ima li ga uopće.

Jasno je samo da je zemlja državna, da dozvole bilo jednima, bilo drugima dijeli neki birokrat, da postoje pravila koja onemogućuju korištenje zemlje, te kako je i jednoj i drugoj strani država u zadnje dvije godine poklonila preko 25 milijuna kuna poljoprivrednih poticaja od novca poreznih obveznika (vidi ovdje i ovdje). Ima u priči još aktera koji i sami sišu poticaje, poljem juri i jedan VW Golf s istaknutim logotipom tvrtke koja je ugašena 2014. godine, a spominje se i jedan ministar.

Kada država kroji živote ljudima, kada je javno vlasništvo glorificirano – a privatno stigmatizirano, te kada je borba za eksploataciju “javnog dobra” jedini način za probitak, onda jedino što možemo očekivati jest još ovakvih apsurdnih (i skupih) predstava. Od hrvatskih polja porezni obveznici nemaju ništa, a plaćaju ih kao da na njima raste obilje prvoklasnih ratarskih proizvoda koje im potom ljubazni državni službenici dostavljaju na kućni prag sasvim besplatno i uz obilje zahvalnosti. Iz perspektive poreznih obveznika dakako potpuno je svejedno tko će pobijediti u traktorskom duelu. Bez obzira na ishod država će ih kao i uvijek beskrupulozno iskoristiti. Na njihov račun gubitnicima će nadoknaditi izgubljeno, a pobjednicima kupiti nove strojeve, izgraditi farme i dati poticaje po hektaru ili kraće rečeno – dati sve za ništa.

Svako dobro,
vaš Kapitalac