Oznake

, , ,

Obnova i izgradnja kuća na poplavljenim područjima hrvatske porezne obveznike koštala je oko pola milijarde kuna. Točan trošak nije u potpunosti poznat jer Ministarstvo graditeljstva skriva troškovnike od javnosti kao zmija noge.

Ipak, novinari 24 sata došli su do podataka o troškovima koji ovu tragediju bacaju u sjenu, a na svjetlo dana izvlače još jednu u nizu beskrupuloznih pljački poreznih obveznika u režiji vladajućih te s njima slizanih kronističkih poduzetnika uvijek spremnih ekstraprofitirati od poslova dobivenih političkim pogodbama, a ne prema načelima slobodnog tržišta i tržišnog natjecanja.

Cijeli tekst pročitajte na 24 Sata, a ja ću samo kratko navesti jedan zastrašujuć iznos: za izgradnju kuća od 55 kvadrata država je poduzetnicima plaćala 887.000 kuna (to je više od 2100 eura po kvadratu). Za usporedbu, za taj novac možete dobiti montažnu niskoenergetsku kuću od 300 kvadrata po sistemu ključ u ruke.

Na kraju linkanog teksta nalazi se kratak video prilog novinara Ivana Pandžića kojeg završava jednim pogrešno postavljenim pitanjem: “Kako je došlo do takvog financijskog deranja države?”

Ispravno pitanje glasi ovako: “Kako je došlo do takvog financijskog deranja poreznih obveznika?

Naime tako postavljeno pitanje u središte odgovora smješta državu samu, odnosno vlast koja se u sprezi s izvjesnom poduzetničkom klijentelom dobro okoristila, a račun ispostavila poreznim obveznicima. Vlasnici obnovljenih kuća su indiferentni. Za njih je izgradnjom ili obnovom kuće priča završena, a račun je, smatraju, platila država za koju ionako smatraju da je to dužna učiniti. Pandžićeva formulacija pitanja u potpunosti skreće pozornost sa vlasti kao glavnog aktera i krivca za ovu pljačku te državu stavlja u položaj oštećene strane, valjda zbog raširene iluzije kako je upravo ona ta koja pomaže pa ne može istovremeno biti i lopov.

Vlast je dakako samo redistributer novca kojeg je prethodno opljačkala od poreznih obveznika, a država ništa drugo do li poligon na kojemu se ta farsa odvija.

Svako dobro,
vaš Kapitalac