Oznake

, , , , , , , , ,

Zanimljiv plakat trenutno vodi prema broju glasova građana na recitoglasno.com.
Plakat kaže:

UKINITE PRAVO GLASA DIJASPORI. ILI NEKA PLAĆAJU POREZ U RH
Autor: Politolog

Znači glas na izborima se treba plaćati? Ok, ja sam za to. Ali bojim se da se to većini ipak ne bi svidjelo, pa makar bili glasali za ovu parolu. Kako to?

Većina glasača živi od transfera iz državnog proračuna, a u njega ne uplaćuje ništa. Odnos snaga je ovakav: 28% glasača plaća poreze, a 72% glasača onda siše taj novac iz državnog proračuna. Država ima ulogu onoga koji osigurava transfer tog novca iz džepova jednih u džepove drugih, kroz zakonski okvir pa i batine ako zatreba.

Pa ako toj manjini koja puni proračun prepustimo pravo glasa ti “plaćeni glasači” bi lako mogli izglasati da većina ostane bez para koje je navikla lagodno sisati iz proračuna. Realno, ako ne plaćaš porez o čemu bi ti uopće glasao osim o pravu na tuđi novac? Pa ako je u pitanju opće dobro onda bih radije prepustio glas situiranom kanadskom Hrvatu, koji ne ovisi o novcu hrvatskih poreznih obveznika, nego taj glas prepustio ikome između 72% socijalnih narkomana u Hrvatskoj.

Svako dobro,
vaš Kapitalac

p.s. glasačko pravo je, dakako, definirano Ustavom, čl.45, i dano je svakome tko ima hrvatsko državljanstvo. Osim što može glasati hrvatski državljanin može biti i izabran u sabor, pa i sastavljati vladu. Čak i ovaj iz dijaspore.