Oznake

, , ,

Austrijanci su objavili lijep tekst o načelu određivanja cijena na tržištu, deriviran iz djela Eugena von Böhm-Bawerka “The Positive Theory Of Capital”. (link ispod)

Na postizanje ekvilibrijuima u ponudi i potražnji na tržištu utječu isključivo odluke onih koji se na tom tržištu natječu. Jedino kroz slobodnu trgovinu moguće je postići situaciju u kojoj nema frustriranih kupaca ili prodavatelja. Proces trgovanja jednim dobrom može se proučavati na primitivnom tržištu gdje se nalazi jedan prodavatelj i jedan kupac, koji sasvim slučajno imaju poklopljenu zonu cijena u kojoj je jedan spreman prodati, a drugi kupiti, i trgovina se neizbježno zaključuje. No čak ni u tom jednostavnom slučaju, vidjet ćete, treća strana, koja promatra, ne može znati po kojoj cijeni će se trgovina zaključiti – ovisi isključivo o toj dvojici koji trguju.

U primjeru se situacija komplicira do 10 kupaca i 8 prodavatelja istovremeno gdje, iako je lako simulirati dinamiku natjecanja, dolazimo do zaključka da se radi o jakom tržištu, koje se u konačnici samo stabilizira, trgovine se zaključuju na zadovoljstvo svih. Svaki upliv igrača arbitra (onoga koji bi cijene određivao po nekom socijalnom načelu, npr. jednom igraču predmet natjecanja treba više nego drugome) u tu priču stvorio bi kaos. U takvom kaosu danas živimo, a arbitar je država.

http://mises.org/daily/5903/The-Mystery-of-the-Marginal-Pairs

Svako dobro,
vaš Kapitalac