Oznake

, , , ,

Liberalizam je Pedro današnjeg doba, krivac za sve nevolje i najčešće korištena fraza ukoliko se o čemu treba govoriti pogrdno. On je svojevrstan kritički paušal, buzzword. Dovoljno je izreći frazu “liberalizam”, “neoliberalizam” ili “kapitalizam” i tobože sve je momentalno obrazloženo. Zbilja?

Danas, u tekstu Jutarnjeg lista o zdravstvenom odgoju u školama, autor teksta kaže kako se velik broj građana protivi tom “nametanju liberalne ideologije”. (?)

“Nametati liberalnu ideologiju” – ovo je oksimoron. Ako je nešto liberalno onda se ne nameće. Nametanje samo po sebi je karakteristika neliberalnih, prisilnih i indoktronirajućih ideologija i društvenih sustava, primjerice socijalizma, a u takvom sustavu načelno i živimo.

Kada bismo živjeli u liberalnoj državi školovanje prije svega ne bi bilo obavezno nego dobrovoljno, a u ponuđenom kurikulumu bi bilo mnogo više sadržaja koje bi svako dijete (uz savjet roditelja) odabiralo prema želji i vlastitom svjetonazoru (bio on kršćanski, etatistički, konzervativan ili kakav god već).

Svako dobro,
vaš Kapitalac