Oznake

, , , ,

Turistički posjeti Sjevernoj Koreji? Nemoj me zafrkavat. Ako si državljanin prijateljske im države poput Kube, Kine ili Rusije vjerujem da možeš očekivati prijatan boravak, međutim stanovnik neke civilizirane zapadne države sa vrijednostima baziranim na demokraciji ili čak vladavini prava ne bi trebao razmišljati o takvim avanturama. Ili neka! No vjerovati dobrodošlicu i gostoprimstvo i nije osobita manifestacija pameti. Pametan čovjek će ih izbjegavati u širokom luku, dakle na takav posjet se odlučuju vjerojatno tek zanesenjaci koji misle da mogu promijeniti Svijet, poneki pustolov, ili pak socijalist (iznikao iz zapadnjačkog supstrata) u potrazi za svojom ideološkom djedovinom.

Vjerujući u sjevernokorejsko gostoprimstvo u radnom logoru zaglavio je još jedan Amerikanac, navodno već šesti. Kako pišu mediji on je ušao na teritorij Sjeverne Koreje, podrapao turističku vizu i zatražio azil. To je bilo dovoljno da ga stave u okove i pošalju na javne radove. Njegov ulazak u S.Koreju je činjenica, a ostatak priče možda i nije. U konačnici je potpuno nebitno je li ostatak priče istinit ili tek obična izmišljotina SK propagande.

Na diplomatsku pomoć teško da će moći računati. Jer diplomacija u ovom slučaju ne postoji. Iz tog se razloga Amerikancima ne preporučuju turistički posjeti S.Koreji (također niti građanima drugih država koje njeguju pozitivne odnose s njima). Jedan od glavnih motiva za takvu preporuku je arbritrarna sjevernokorejska pravda odnosno nepostojanje vladavine prava u toj kvazidržavi. Tako je svaki posjet istoj neizvjestan i može završiti poput ovoga. Tamo se putuje na vlastitu odgovornost. Pisat će malo o njemu ugledni mediji, dobit će epigram u NY Timesu ili Washington Postu, i s time će se njegovi sugrađani zapravo oprostiti od njega. I to je ok.

U pijuku će zanesenjak potražiti utjehu, a socijalist – slobodu.

Svako dobro,
vaš Kapitalac