Oznake

, , , , , , ,

Eto, i to nam spremaju vlastoljupci od 2014. Odakle im samo pravo izmišljati takve stvari i trenirati strogoću? Ah, da, demokratski izbori. Nažalost morat ću pričekati do idućih kako bih mogao glasovati za nekoga koga smatram dostojnim svojeg glasa, no već znam kako će me preglasati gomila socijalnih ovisnika koji će mandat u ruke ponovno dati ovakvima, dakle moj glas ne vrijedi ništa. Ali to je tako jer socijalni ovisnici realno glasuju za moj i novac svakog drugog poreznog obveznika.

A što nas uopće štiti od mogućnosti da na isti način vlast sutra donese neki novi zakon i propiše kazne, primjerice jedan zakon za sve koji prije 22 sata ljeti, ili 21 sat zimi (detalj koji odvraća pažnju mediokritetu od suštine prakse donošenja zakona), nepotrebno pale svjetla u svojim kućanstvima? Za prekršitelje recimo 300 HRK kazne po upaljenoj žarulji. Za štedne 200, jer znamo da takve ipak manje troše. Inspektorima pune ruke posla, proračun države se puni, potiče se fiskalna odgovornost.

Istom logikom i u istu svrhu odlučili su kazniti s 3000 HRK MJESEČNO svakoga tko na vlastitoj kući ne napravi fasadu. Kaznu opravdavaju nagrđivanjem okoliša. Zamislite, kaže premijer kako nigdje u Europi nije vidio toliko kuća bez fasade koliko ih je vidio u Hrvatskoj, čak ni u siromašnijim zemljama od Hrvatske (gotovo nevjerojatno da takve postoje). Smatra da bi kazne trebale biti čak i strože ali ne i koliko strože. Nadam se da ne misli na rušenje takvih objekata, ali tko će ga znat. Kazna je tako zbog toga što ne želimo vrijeđati osjećaje građana koji su prisiljeni gledati nečije kuće bez fasade pa je red da njihovi škrti vlasnici plate za tu duševnu bol, vlastoljupcima.

To je energetski problem. Netko tko živi pet do deset godina u kući bez fasade više zagađuje, troši više energenata i zato mi se taj rok čini jako velikodušnim

Svoju dobrotu prema građanima vlastoljupci tako iskazuju davanjem roka za postavljanje fasade od 5 ili 10 godina nakon dovršetka izgradnje, ovisno o tome radi li se o kući ili nekom zahtjevnijem objektu. Kakvi divni ljudi.

Postojeći Zakon o prostornom uređenju i gradnji zamijenit će s tri nova zakona. Ovo uređenje i gradnju će razdvojiti u zasebne zakone i dodati još jedan o građevinskoj inspekciji. Kaže ministrica Taritaš kako će to pojednostaviti i ubrzati administrativne postupke i odaziv na sve zahtjeve investitora, a ja joj ne vjerujem. Više zakona donosi jedino više komplikacija za građane i više posla za birokrate koji će hendlati veći broj propisanih pravila. Kazna od 3000 HRK mjesečno za kuću bez fasade, primjerice, tako sasvim sigurno neće pomoći vlasniku da i postavi tu fasadu ali će pomoći građevinskim inspektorima da naplate kazne zahvaljujući kojima se, između ostaloga, hrani nepotrebnu birokraciju predvođenu dobrohotnim vlastoljupcima. Očito je stoga koji je smisao kazni. Pitam se kako će tretirati fasade s uzorkom cigle.

Umjesto politike kažnjavanja vlastoljupci bi mogli napraviti nešto pametnije, a opet dovoljno autokratski za njih. Mogli bi isprojektirati nekoliko tipova kuća – par prizemnica i par katnica različite kvadrature i rasporeda soba, izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju i pripremiti sve potrebne vlasničke papire po bianco načelu. Građanima bi nakon toga ponudili na izbor da grade isključivo neku od tih generičkih kuća koje je projektirala država. Mogle bi se zvati “Hrvatska”, “Napredak”, “Zoki”, “Europa” ili “Anka”, manje bitno. Tako bi gradnja bila u potpunosi pod kontrolom države te bi se značajno smanjilo vrijeme potrebno za realizaciju projekta jer je, kao što vidimo, već sve spremno i samo čeka kupca-naručitelja i njegov potpis na već pripremljenu dokumentaciju. Potreba za kažnjavanjem građana tako bi momentalno nestala i oni bi bili sretni zbog toga. Osjećali bi kako se država brine za njih. Gradnju bi se također moglo prepustiti nekoj državnoj tvrtci, najbolje onoj koja je u najvećim dugovima kako bi je se spasilo od propasti. Sve navedeno smanjilo bi potrebu za gomilom zaposlenih birokrata i inspektora…. ups… kontradikcija!

kuca_bez_fasade

Svako dobro,
vaš Kapitalac